orteza epicondilita

Cum funcționează orteza epicondilita?

Cotul tenismanului (epicondylitis lateralis humeri) contrar credinței populare nu apare numai la sportivi. Acesta apare la efort fizic intens și reprezintă inflamarea unui tendon, și a periostului la nivelul inserției mușchiului pe os. Poartă această denumire, deoarece apare la jumătate dintre sportivii care practică tenis, din cauza suprasoloitării și din cauza acumulării unor microtraumatisme. La copii și adolescenți apare mai rar, deoarece musculatura au o elasticitate mai bună.

O orteza epicondilită face parte din tratamentul acestei patologii. Orteza epicondilită aplică o presiune bine orientată și controlată pe musculatura antebrațului, astfel scade semnififcativ durerea. Chiar dacă vorbim de o durere acută, după ce durerea a scăzut complet orteza epicondilită poate fi purtată în continuare în scop profilactic, de exmeplu la efectuarea unor mișcări care solicită brațul/antebrațiul (la sport și la alte mișcări repetitive la nivelul cotului).

Simptomele epicondilitei laterale: Durere la musculatura antebrațului și la nivelul cotului. La strângerea unor obiecte și la ridicarea unor obiecte apare o slăbiciune în braț. La nivelul distal al brațului, aproape de cot apare o durere intensă ( ca și o arsură) la mișcările cotului, încheieturii mâinii (strângerea unei șurubelnițe, unui capac, mișcare de tenis, etc.). Durerea poate iradia și în umăr.

La poziționarea ortezei trebuie să fixăm orteza epicondilită la 2 cm distal (mai jos) de cot. Orteza trebuie montată peste musculatura care devine proeminentă la extensia degetelor, închietura mâinii. Aici (pe proeminența musculară) se fixează și întăritura de la orteză. Orteza se strâmtează până se simte o tensiune când musculatura este tensionată. Când musculatura nu este încordată, ne trebuie să simțiți o tensiune.

X