pernă antiescare de decubit

Cum ne poate ajuta o pernă antiescare de decubit în procesul de a preveni apariția escarelor?

Cum ne poate ajuta o pernă antiescare de decubit în procesul de a preveni apariția escarelor?

ATOmedical Vest dispune de o gamă variată de produse pentru îngrijire la domiciliu, în care veți putea găsi: saltea de decubit cu bule de aer cu presiune variabilă, indicat pentru prevenirea escarelor, pentru tratarea escarelor pe termen lung și pentru uz casnic; pernă antiescare de decubit pentru persoanele imobilizate în scaune cu rotile pentru prevenirea sau tratarea escarelor; cearceaf impermeabil, scaun WC pentru cameră, ploscă, fașă elastică și multe altele.

O pernă antiescare de decubit se recomandă persoanelor cu handicap locomotor, imobilizate în pat sau pe fotoliu rulant pentru a preveni apariția escarelor sau pentru a trata leziunile deja existente. Aceste perne antiescare se mulează pe forma șezutului, presiunea exercitată de greutatea corpului se repartizează pe o suprafață mare și pericolul de apariție a escarelor scade substanțial. Eficiența utilizării acestei perne antiescare se poate crește luând și alte măsuri complementare, precum: trebuie înlăturat umezeala pielii, pacientul trebuie îmbrăcat cu haine din bumbac, fără buzunare, fără cusături proeminente, iar dacă au apărut deja leziuni pe piele trebuie aplicat local un tratament medicamentos.
Dar cum putem defini escara?

Escara este o leziune a pielii, provocată de presiunea asupra țesuturilor moi, când acestea sunt presate între o proeminența osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă lungă de timp. Presiunea împiedică circulația sângelui, pielea începe să se deterioreze, apoi apare o rană deschisă care se poate infecta, iar dacă infecţia intră în sânge, persoana respectivă se va îmbolnăvi grav putând ajunge chiar la deces. Escara apare ca o pată roşie, fierbinte la atingere. Dacă presiunea nu este înlăturat imediat, escara poate deveni gravă în scurt timp. Un risc mai ridicat de apariția escarelor au persoanele cu traumatisme vertebro-medulare, pentru că adesea nu au senzaţia de durere care semnalează să-şi modifice poziţia şi să elimine presiunea.
Escarele sunt de la gradul I, faza in care se pot trata medicamentos, pana la gradul IV, rana deschisa, infectata, adâncă pana la os.

Care sunt metodele de prevenție a escarelor?
Pe fotoliul rulant: pacientul trebuie conștientizat, să nu stea într-o poziție fixă timp îndelungat, să îndepărteze presiunea exercitată pe oasele şezutului la fiecare 10-15 minute. Este indicat să folosească o pernă antiescare de decubit pentru a distribui uniform presiunea pe şezut. Orice poziţie incorectă duce la o presiune mai mare la baza coloanei vertebrale, putând duce la apariţia escarei.

În pat: este indicat folosirea unei saltea antiescare, perne antiescare pentru amortizare şi protecţie și un ceraceaf impermeabil pentru a păstra pielea uscată. Compresorul saltelei trebuie să funcționeze în permanență, atât timp cât bolnavul stă pe saltea, pentru a asigura umflarea și dezumflarea alternativă a celulelor.

X