Pentru a afla cine are nevoie de ghete cu scurtări trebuie mai întâi să lămurim cum arată aceste modele de încălțăminte. Ele sunt confecționate după măsurături exacte, măsurături efectuate de către tehnicieni ortopezi. În urma măsurăturilor ghetele sunt confecționate în așa fel, încât talpa uneia este mai înaltă. Înălțarea la ghete cu scurtări poate fi făcută și din exterior (pe talpă), și din interiorul încălțămintelor.
Aceste tipuri de încălțăminte sunt recomandate atunci, când persoanele în cauză au un membru inferior mai scurt, decât celălalt. Acest dezechilibru poate apărea în următoarele situații: luxație congenitală de șold, pseudartroză congenitală, sechele de post-poliomielită, artroplastie totală de șold, traumatisme care afectează cartilajul de creștere, facturi vicios consolidate, etc.
În funcție de diferența de lungime sunt utilizate mai multe bărdări. De exemplu, dacă scurtarea nu este mai mare de 2,5 cm pot fi utilizate și înălțări plantare, care se introduc în încălțăminte obișnuită (de preferat cu carâmb mai înalt, sa nu îi ofere gleznei o instabilitate). Dacă scurtarea este mai mare atunci se confecționează ghete cu scurtări.
Aceste produse sunt parțial decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar în nomenclatura dispozitivelor medicale apar 4 categorii de ghete cu scurtări:
- Ghete cu scurtări până la 10 cm, cu numere până la 23 inclusiv ► mărimi până la 35 inclusiv
- Ghete cu scurtări până la 10 cm, cu numere mai mari de 23,5 ► mărimi mai mari de 35
- -Ghete cu scurtări peste 10 cm, cu numere până la 23 inclusiv ► mărimi până la 35 inclusiv
- Ghete scurtări peste 10 cm, cu numere mai mari de 23,5 ► mărimi mai mari de 35
În funcție de categoria în care se încadrează pacientul se fac recomandările medicale.