Sunt multe criterii după care trebuie și puteți să vă orientați, când vine vorba de a alege un cateter. Desigur în primul rând: cum vă recomandă medicul specialist! Există:
- cateter intermitent (sunt menținute numai până la golirea completă vezicii urinare)
- cateter permanent- Sondă Folley (sunt menținute 7-14 zile, urina se elimină în mod continuu)
În alegerea mărimii potrivite vă ajută medicul specialist, ele trebuie să fie suficient de largi pentru a permite fluxul urnei și pentru anu permite scurgerea de urină pe lângă cateter.
Tipuri de catetere intermitente:
- Cateter nelubrifiat- Pentru acest tip de cateter trebuie să utilizați gel lubrifiant înainte de inserare.
- Cateter lubrifiat (cateter hidrofil): Pentru acest tip de cateter nu trebuie să folosiți spearat gel pentru lubrifiere, el fiind deja prelubrifiat. La unele modele este necesară apă pentru activare, alte modele nu necesită apă.
Studiile arată, că cele hidrofile (prelubrifiate) sunt mai comode și mai simple.
În funcție de ce tip de cateter veți folosi este necesară și utilizarea unui sac colector de urină. Sacul de urină poate avea un furtun mai lung (1,5 m-2 m), acest tip este mai des folosit la pacienți imobilizați la pat. Există saci de urină cu furtun scurt pentru persoanele active, astfel sacul poate fi fixat cu ajutorul unei benzi pe coapsă. E important să fie prevăzut sacul de urină cu sistem antireflux.
Golirea sacului de urină se poate realiza prin ajutorul unui robinet tip flip-flow sau robinet T.
În situațiile în care urina își schimbă culoarea, conține sânge, are miros neplăcut și nici după consum de apă nu se schimbă aceste aspect, sau când cade cateterul, când scurge urina lângă cateter să vă adresați medicului specialist sau medicului de familie.