Echinaceea este o plantă cu origine din America de Nord, care a fost cultivată în zona noastră ca și plantă de decor. Proprietățiile ei în scop terapeutic au devenit cunoscute, când coloniștii europeni au preluat cunoștințele de la indigeni (băștinașii, indieni) , care la rândul lor foloseau echinaceea ca și antibiotic.
Datorită substanțelor active ale plantei ea este considerată una deosebită. În componenta ei principală are polizaharide, care are proprietăți de regenerare a celulelor si hepatoprotectoare. Pe lângă acesta conține glicoproteine, care au rol antiinflamator și regeneratoare de celule. Acestea ajută funcționarea celulelor albe în lupta împotriva infecțiilor, virusilor.
În zilele noastre cunoscând efectele acestei plante, o cură de echinaceea poate rezolva o stare cu imunitate scăzută. Un mare avantaj, față de medicamentele antibiotice este, ca echinaceea nu dăunează florei intestinale și prin utilizarea ei nu se creează rezistență la antibiotic. Desigur efectele ei sunt mai slabe, dar poate fi o completare a unui tratament antibiotic.
Sunt recunoscute beneficiile ei și în tratamentul patologiilor căilor respiratorii, în cazul răceliilor, infecții urinare și în patologiile pielii. Planta are efecte antifungice, astfel poate fi utilizată și în tratamentul micozelor.
Cura de ehinaceea este ideală și după perioade în care ați suferit diferite patologii, deoarece are rol important în întărirea sistemului imunitar și în recuperarea cât mai rapidă.
Nu sunt cunoscute efectele ei secundare, dar vă recomandăm consumul produselor care conțin echinaceea în cantitatea recomandată pe cutie/sticlă fiind o plantă cu efecte puternice. Reprezintă contraindicație utilizarea în cantitate mare a echinaceei în probleme alergice, astm.