Persoanele, care sunt imobilizate pentru perioadă lungă sau scurtă indiferent de cauză (traumatism vertebromedular, AVC, vârstă înaintată, etc.) se confruntă cu dependența de prezența și ajutorul celor din jur. Este important, ca într-o situație, în care un aparținător devine îngrijitor, să fie pregătit din punct de vedre psihic, și să fie informat de drepturile lui, de ce dispozitive îi pot sta la îndemână pentru a ușura activitățile de zi cu zi (de ex. cadrue de mers, fotoliu rulant cu wc, aleze, etc.).
Din punct de vedere fizic cele mai solicitante activități sunt transferurile: ridicarea pacientului din pat, transferul de pe pat în fotoliul rulant clasic sau într-un fotoliu rulant cu wc, mutarea pacientului în vană sau pe vasul de toaletă, etc. Pentru aceste activități se poate utiliza placă de transfer, rolul acesteia este de a efectua transferul cu ușurință, fără să fie pacientul ridicat complet din așezat.
Un produs foarte util în îngrijirea pacientului reprezintă bara de sprijin, care poate fi fixată pe perete, atât în baie (lângă vană, lângă vasul de toaletă) cât și în orice altă zonă în apartament.
Alte dispozitive medicale utile sunt: baston cu 3 sau 4 picioare, cârjă subaxilară sau cârjă pe antebraț, scaun fix cu WC, fotoliu rulant cu WC, fotoliu rulant cu antrenare manuală.
Cu ajutorul acestora, dacă pacienții au forța necesară se pot deplasa acasă, fără să intervină un aparținător.
O mare provocare reprezintă realizarea nevoilor fiziologice, aceasta poate fi o provocare psihică serioasă atât pentru femei cât și pentru bărbați. Recomandăm utilizarea de fotoliu rulant cu wc, sau chiar în vasul de toaletă dacă este posibil, încercăm sa evităm utilizarea de scutece pentru adulți, pentru a nu obișnui pacienții cu ele.