Orteza spate (corsetul)

Orteza spate (corsetul) pentru tratarea scoliozei la copii

După cum stiți, orteza de spate are rolul să protejeze, să imobilizeze sau să susțină diverse segmente din coloana vertebrală. Orteza de  spate acoperă o arie vastă de aplicabilitate, recuperări postoperatorii, după traumatisme de gravitate variată, accidente sportive sau de muncă, în fazele inflamatorii ale bolilor reumatice, în caz de afecțiuni neurologice și în cadrul tratamentului corectiv al deficiențelor spatelui, precum: cifoze, lordoze, scolioze sau combinațiile acestora – cifoscolioze.

Să vedem ce este scolioza și cum se manifestă la copii. Scolioza este o afecțiune care determină curbura laterală a coloanei vertebrale. Există mai multe tipuri de scolioză care afectează copiii și adolescenții, dar cel mai comun tip este scolioza idiopatică, la care nu se cunoaște cauza exactă. Majoritatea cazurilor de scolioză idiopatică apar între vârsta de 10 ani și momentul în care copilul este complet dezvoltat. Rareori, scolioza poate fi dureroasă, curburile nici sunt adesea neobservate de părinți, dar pot fi detectate în timpul unui control periodic la pediatru. În multe cazuri, curburile  de scolioză sunt mici și nu necesită tratament. Copiii, la care se constată curburi mai mari, ar putea avea nevoie de tratament prin purtarea unei orteze de spate / corset, sau să suporte o intervenție chirurgicală pentru a li se restabili poziția normală.

Scolioza idiopatică la copii se clasifică în funcție de grupul de vârsta:
• Scolioza infantilă idiopatică – de la naștere până la 3 ani;
• Scolioza juvenilă idiopatică – de la 3 ani la pubertate;
• Scolioza adolescentului – după pubertate.

Scolioza infantilă idiopatică – se manifestă de la naștere până la 3 ani. Curburile scoliozei idiopatice variază în funcție de gradul lor, iar curburile ușoare sunt mai frecvente decât curburile  mai mari. Dacă un copil este încă în creștere, curbura scoliotică se poate înrăutați rapid în timpul creșterii.
Scolioza juvenilă idiopatică – se manifestă de la 3 ani până la pubertate. Deși se poate dezvolta și la copii mici, scolioza idiopatică începe de cele mai multe ori în timpul pubertății. Atât băieții, cât și fetele pot fi afectate, totuși, fetele sunt mai predispuse să dezvolte curburi mai mari care necesită îngrijiri medicale.

Depistarea scoliozei la copii

Depistarea precoce a scoliozei este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, astfel se recomandă urmărirea periodică și cu atenție deviațiile care pot apărea. Acestea nedepistate sau prea târziu observate pot duce la: durere de spate, probleme respiratorii, complicații neurologice și neuro-chirurgicale, degenerarea discului intervertebral.
Orteza spate – corsetul Cheneau, un tratament standard pentru majoritatea cazurilor de scolioză.

Orteza de spate (corsetul) este un dispozitiv medical care asigură corectarea şi susţinerea coloanei vertebrale. Purtarea corsetului are scopul de a se opune agravării curburii scoliotice, a asimetriei trunchiului şi dacă este posibil, ameliorarea staticii vertebrale. Orteza spate (corsetul) are o acțiune activă, dinamică și este eficient la copii, aceștia fiind în perioada de creștere.

X