orteza walker

Orteza walker sau aparat ghipsat?

În primul rând vă recomandăm să vă consultați cu medicul specialist. Din păcate numărul pacienților, care nu respectă recomandarea medicilor, și efectuează suprimarea aparatului ghipsat acasă este destul de mare. Într-adevăr un aparat ghipsat poate avea mai multe dezavantaje față de o orteza walker, dar în nicio situație nu recomandăm să suprimați ghipsul fără acordul medicilor specialiști.

Dezavantajele aparatului ghipsat pot fi: este mai greu de evaluat tegumentul, zona afectată. Dacă membrul inferior a fost edemațiat în momentul imobilizării cu aparatul ghipsat, există riscul să apare ”un joc” al piciorului sub ghips. Căldura și mâncărimea pot fi alte dezavantaje în perioada purtării ghipsului.

Orteza walker a fost creată pentru a oferi protecție, stabilitate în perioada recuperării. Se recomandă utilizarea ei la fracturi stabile a gleznei și piciorului, la entorse severe de gleznă, leziuni de țesut moale,post-operator hallux-valgus.

La orteza walker avantajele sunt: este ușor de urmărită evoluția plăgii, tegumentului. Cu ajutorul curelelor, benzilor de ajustare orteza walker poate fi strâmtată sau lărgită, în funcție de edemul apărut la nivelul membrului inferior. Este mai ușoară ca și greutate, decât aparatul ghipsat și oricând poate fi deschisă/desfăcută dacă apare un disconfort, o iritație. Riscul apariției flictenelor este semnificativ mai mică în orteza walker.

Vă recomandăm să urmăriți cu atenție în perioada imobilizării atât cu orteza cât și aparatul ghipsat, să nu intre pietricele, mizerie, nisip sub talpă, care poate provoca o rană.

Ca și concluzie putem spune că cel mai important factor în luarea unor decizii pentru a alege un tip de imobilizare, este discuția cu medicul de specialitate.

X