Saltea Antiescare

Importanța Dispozitivului Medical: Saltea Antiescare

Imobilizarea la pat și leziunile de decubit (escarele) sunt probleme serioase pentru persoanele care suferă de boli cronice, accidente sau alte afecțiuni care le limitează mobilitatea. În astfel de situații, este esențial să se ia măsuri pentru a preveni escarele și pentru a asigura confortul și siguranța pacienților. Un instrument crucial în acest sens este salteaua antiescare, un dispozitiv medical specializat care ajută la prevenirea și tratamentul escarelor. În acest blog, vom explora importanța saltelei antiescare și modul în care poate fi utilizată pentru a asigura o îngrijire adecvată a pacienților imobilizați.

Indicații pentru Utilizarea Saltelei Antiescare

 1. Pacienți Imobilizați la Pat: Saltelele antiescare sunt concepute pentru a fi utilizate în principal de către pacienții care nu pot schimba poziția lor în mod regulat sau care trebuie să petreacă perioade lungi de timp la pat. Acestea pot fi persoane în vârstă, cu dizabilități, în reabilitare postoperatorie sau în tratamentul unor afecțiuni medicale cronice.
 2. Prevenirea și Terapia Leziunilor de Decubit de Gradul 1 și 2: Escarele, cunoscute și sub numele de leziuni de decubit sau ulcere de presiune, sunt deteriorări ale pielii cauzate de presiunea prelungită exercitată asupra anumitor zone ale corpului. Saltelele antiescare sunt eficiente în prevenirea și gestionarea escarelor de gradul 1 și 2, care pot apărea atunci când presiunea continuă asupra pielii este redusă sau eliminată prin utilizarea unui sistem de distribuție a presiunii.

Descriere și Funcționare a Saltelei Antiescare

Saltelele antiescare sunt echipate cu o serie de caracteristici care le fac eficiente în prevenirea escarelor:

 • Tuburi de Aer: Acestea utilizează 17 tuburi de aer care se umflă și se dezumflă alternativ pentru a schimba punctele de presiune pe care le exercită asupra corpului. Acest lucru ajută la distribuirea uniformă a presiunii și reduce riscul de escare.
 • Compresor: Un compresor generează presiunea necesară pentru a umfla și dezumfla tuburile de aer. Intensitatea presiunii poate fi reglată pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului.
 • Kit de Reparație: Saltelele antiescare sunt adesea furnizate cu un kit de reparație pentru a remedia eventualele probleme sau scurgeri de aer.
 • Fixare Sub Saltea: Cele două capete ale saltelei, unde nu sunt tuburi de aer, pot fi introduse sub salteaua patului pentru a asigura o fixare mai stabilă.

Utilizarea Corectă a Saltelei Antiescare

Pentru a utiliza în mod corect o saltea antiescare, urmați aceste recomandări:

 • Asigurați-vă că compresorul este poziționat orizontal sau agățat de capătul patului cu ajutorul cârligelor speciale.
 • Desfășurați salteaua pe pat și asigurați-vă că tuburile de aer nu sunt rupte sau răsucite. Cele două capete ale saltelei ar trebui să fie așezate sub salteaua proprie a patului.
 • Conectați cele două tuburi ale saltelei la compresor și porniți-l. Reglați presiunea la nivelul dorit conform greutății pacientului.
 • Compresorul trebuie să funcționeze în mod continuu.
 • Utilizați întotdeauna un cearșaf între saltea și persoana bolnavă.
 • Nu călcați și nu așezați genunchii pe saltea.
 • Conectați produsul doar la priză cu pământare și scoateți-l din priză dacă trebuie să schimbați poziția saltelei.
 • Asigurați-vă că salteaua și compresorul sunt stabile înainte de utilizare și respectați întotdeauna limita maximă de greutate de 140 kg.

Curățare și Depozitare

Pentru a menține salteaua antiescare în condiții bune de igienă, utilizați un produs de curățare neutru împreună cu o cârpă umedă sau o substanță dezinfectantă obișnuită. Nu utilizați produse care conțin acizi, deoarece acestea pot deteriora salteaua. Pentru curățarea compresorului, utilizați o cârpă ușor umezită, evitând utilizarea altor substanțe pentru curățenie.

Pentru depozitare, asigurați-vă că salteaua antiescare este păstrată într-o încăpere uscată, departe de obiecte ascuțite sau tăioase care ar putea deteriora materialul. Este recomandabil să păstrați salteaua rulată sau întinsă pentru a evita deformarea sau ruperea acesteia.

Saltelele antiescare sunt instrumente cruciale în îngrijirea și tratamentul pacienților imobilizați. Ele contribuie la prevenirea leziunilor de decubit și la asigurarea confortului și siguranței acestora. Cu utilizarea corectă și îngrijire adecvată, aceste dispozitive pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților care depind de imobilizare la pat. Este important să consultați un profesionist medical sau un specialist în dispozitive medicale pentru a selecta și utiliza corespunzător o saltea antiescare în funcție de nevoile individuale ale pacientului.

X