Totul despre piciorul valg – devierea gleznelor de la poziția anatomică corectă

Totul despre piciorul valg – devierea gleznelor de la poziția anatomică corectă

Piciorul în valg: o afecțiune similară cu piciorul plat, care apare adesea împreună cu el, dar cele două patologii nu sunt identice. Cele 28 de oase ale piciorului sunt menținute împreună de numeroase tendoane, articulații, ligamente și țesuturi conjunctive, iar mișcarea implică și participarea a 40 de mușchi. Funcționarea coordonată și structura bine dezvoltată a acestora mențin întreaga greutate a corpului.

Orice anomalie în structură poate duce la mai multe deformări suplimentare în cadrul construcției. Piciorul în valg implică devierea gleznelor de la poziția anatomică corectă și reprezintă o afecțiune statică a piciorului care adesea duce la apariția piciorului plat, a monturilor și a degetelor în ciocan.

Tipuri de picior în valg:

Devierea simetrică a oaselor gleznei bilaterale/ pe ambele părți.

Deviere asimetrică cu un dezechilibru diferit la articulația gleznei pe fiecare parte.

Asociată cu alte deformări, cum ar fi piciorul plat.

Cauze:

Apariția piciorului în valg este determinată de mai multe cauze interconectate și prezente simultan:

Țesuturi conjunctive slabe din cauza factorilor genetici.

Poziție incorectă a corpului, distribuție inadecvată a încărcării datorită purtării de pantofi cu toc înalt, susținere inegală a tălpii, suprasolicitare.

Supraponderabilitate, muncă în picioare, suprasolicitare cauzată de încălțăminte necorespunzătoare.

Tehnică incorectă de alergare, mers compensatoriu.

Simptomele piciorului în valg:

Unele simptome ale piciorului în valg pot fi observate încă din copilărie, dar înainte de vârsta școlară nu poate fi considerată o afecțiune reală piciorul în valg, deoarece arcada piciorului se dezvoltă în primii ani de utilizare. Simptomele reale includ:

Modificarea poziției relative a gleznelor, vizibilă din spate, înclinându-se spre interior.

Modificarea poziției calcaneului, înclinându-se spre interior sau exterior.

Dificultatea de a încărca piciorul, durere ascuțită, crampe în timpul mersului.

Durere la rularea talpii din cauza întinderii plantare.

Baza interioară a tălpii atinge solul și este suprasolicitată.

Apariția piciorului plat, a monturilor, a degetelor în ciocan și a uzurii articulațiilor ca simptome și complicații pe termen lung.

Cum se diagnostichează piciorul în valg?

Piciorul în valg poate fi diagnosticat prin examinare fizică. Medicul după o anamneză examinează piciorul în timpul ortostatismului și mersului. O radiografie poate fi necesară pentru a exclude alte posibile plângeri sau pentru a confirma deformările și complicațiile asociate. Cu ajutorul unui podoscop, se poate realiza o “hartă” a presiunii care arată distribuția încărcării.

Cum se tratează piciorul în valg?

În cazul copiilor sub 6 ani, tratamentul piciorului în valg constă în susținerea oaselor gleznei și a calcaneului care se înclină spre interior, utilizând pantofi supinați, recomandați de ortopedul pediatric. Acest lucru ajută la întărirea mușchilor proprii ai piciorului, susține dezvoltarea corectă a arcului piciorului. Este important și să se realizeze exerciții fizice pentru picior și să se meargă pe teren denivelat.

Tratamentul piciorului în valg se realizează prin metode conservatoare. În acest sens, este important să se utilizeze talonete personalizate, încălțăminte adecvată și exerciții fizice pentru picior.

X