Beneficiile inulinei

Beneficiile inulinei

Inulina poate fi găsită în mod natural în alimente, cum ar fi:

 • rădăcină de cicoare
 • anghinare
 • agavă
 • sparanghel
 • banane
 • usturoi
 • praz
 • grâu
 • ceapa

Suplimente de inulină

Inulina suplimentară este disponibilă sub formă de capsule și pulbere sau lichidă (sweetinulin). O doză tipică este de 3,1 grame pe zi.

Luați în considerare utilizarea suplimentelor de inulină pentru a promova în continuare sănătatea digestivă dacă urmați un regim probiotic sau utilizați în prezent antibiotice pentru a trata o boală bacteriană.

La ATO Medical poți găsi inulină lichidă din rădăcina de cicoare (sweetinulin). De asemenea, se poate găsi inulină cu clorofilă din frunze de urzică și lucernă (clorofinulin) sau inulină cu antioxidanți din scoruș negru, rodie, coacăze negre, vișine, cireșe și concentrat de mere (flavinulin). Inulina lichidă este ideală pentru îndulcirea ceaiurilor, cafelei, iaurturilor, a fulgilor de cereale sau în prepararea dulciurilor.

Inulina este bogată în fibre și săracă în calorii

Fibrele sunt orice tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera. Se deplasează intact prin intestine ca să ajungă în colon pentru a servi drept hrană pentru bacteriile de acolo. Fibrele au valoare calorică scăzută, dar sunt esențiale pentru o sănătate bună.

Fibra din inulină este solubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Se dizolvă în stomac și apoi formează o substanță gelatinoasă care:

 • încetinește digestia
 • reduce absorbția colesterolului pe măsură ce acesta trece prin tractul digestiv
 • promovează sănătatea digestivă

Intestinul tău conține între 15.000 și 36.000 de specii de bacterii. Doar o mică parte a bacteriilor din organism are potențialul de a fi dăunătoare. Bacteriile bune oferă multe beneficii pentru sănătate. Inulina stimulează dezvoltarea unora dintre aceste bacterii.

Inulina ajută digestia prin creșterea numărului de bacterii bune din intestin, în special Bifidobacteria și Lactobacili.

Aceste bacterii ajută:

 • apără agenții patogeni nedoriți (bacteriile rele)
 • stimulează-ți sistemul imunitar
 • inulina adaugă, de asemenea, volum scaunului și crește frecvența mișcărilor intestinale. Este posibil să aveți mai multe mișcări intestinale, dar inulina încetinește digestia în general (în timp reglează tranzitul intestinal). Acest lucru permite corpului dumneavoastră să absoarbă mai bine nutrienții din alimentele pe care le consumați

Inulina poate, de asemenea, să permită organismului să absoarbă mai bine calciul. Calciul creează un sistem osos mai puternic.

Controlează glicemia

Inulina încetinește digestia, inclusiv digestia carbohidraților. Acest lucru permite eliberarea lent de zahăr, fără a crește, ceea ce promovează un nivel sănătos de zahăr din sânge.

Un studiu din 2015 a dezvăluit că inulina ar putea aduce beneficii persoanelor cu prediabet. Poate acționa ca un potențial stabilizator al zahărului din sânge atunci când este prezent în dieta dumneavoastră pe o perioadă lungă de timp.

Unele cercetări sugerează că aceste proprietăți fac din inulina un bun ajutor pentru gestionarea greutății.

Ar putea reduce riscul de cancer de colon

Studiile arată că un aport ridicat de fibre alimentare, cum ar fi inulina, este asociat cu un risc redus de cancer. Cercetătorii explorează în mod activ utilizarea inulinei pentru a preveni cancerul. Însă sunt necesare mai multe studii înainte de a se putea face afirmații puternice cu privire la efectele inulinei asupra cancerului de colon.

Efecte secundare și factori de risc ai utilizării inulinei

Orice cantitate de inulină este considerată sigură pentru consumul uman. Este extrem de puțin probabil să declanșeze orice fel de reacție alergică.

Când începeți să utilizați inulină, este posibil să aveți disconfort digestiv, cum ar fi flatulență excesivă sau scaun moale.

Bea multă apă atunci când o încorporezi în dieta ta și asigură-te că începeți cu doze mici. Acest lucru va ajuta la prevenirea problemelor digestive precum balonarea, diareea sau constipația.

Dacă sunteți însărcinată, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice produs suplimentar, inclusiv inulină.

X