orteza de gleznă

Ce este orteza de gleznă – picior fixă sau mobilă?

Orteza de gleznă – picior este un dispozitiv medical utilizat pentru a susține și proteja articulația gleznei. Orteza de gleznă poate fi prescrisă in cazul unor afectiuni precum entorsele, instabilitatea gleznei, tendinitele, artrita, fractura maleolară, inflamații ale articulației, paralizie de nerv sciatic popliteu extern sau alte leziuni ale gleznei. Orteza de gleznă în multe cazuri se recomandă și postoperator sau post aparat gipsat.

Orteza de gleznă poate fi fabricat dintr-o varietate de materiale, inclusiv material textil elastic,  neopren, plastic, fibră de carbon cu căptușeală moale. Orteza de gleznă este proiectată să mențină articulația gleznei în poziție corectă, astfel încât să prevină mișcarea excesivă sau forța care ar putea agrava o leziune.

Există mai multe tipuri de orteze de gleznă, iar alegerea tipului potrivit depinde de nevoile individuale ale pacientului și de recomandările medicului. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de orteze de gleznă:

  1. Orteza de gleznă picior fixă/mobilă fabricat pe măsură individuală: Această orteza este fabricată dintr-un material dur, cum ar fi plastic, fibră de carbon cu căptușeală moale pe bază de măsuri individuale. Ea este de obicei indicat în tratamentul piciorului strâmb congenital, tratament post operator, paralizie de nerv sciatic popliteu exter, boala Charcot Merie, post AVC.
  2. Orteza de gleznă picior fixă/mobilă fabricat în serie: Această orteză este fabricată dintr-un material mai flexibil, cum ar fi neoprenul sau material textil elastic cu atele laterale, și este concepută pentru a oferi o protecție moderată a articulației gleznei. Este de obicei recomandată în cazurile de entorse moderate sau instabilitate a gleznei.
  3. Orteza de gleznă elastică: Această orteză este realizată dintr-un material textil sau neopren, și este concepută pentru a oferi o susținere ușoară a articulației gleznei. Este de obicei recomandată pentru persoanele care suferă de durere ușoară la nivelul gleznei sau pentru a preveni apariția unei leziuni.
  4. Orteza de gleznă picior fixă Walker: Această orteza este concepută pentru a imobiliza glezna și este recomandată în cazurile de leziuni la nivelul țesuturilor gambei, fracturi cauzate de întinderi ale tibiei și peroneului, fracturi stabile, fracturi distale stabile ale tibiei și peroneului, post-operator sau leziuni grave ale gleznei, pentru a asigura o recuperare mai rapidă și mai sigură.
  5. Orteza compresivă: Această orteza este proiectată pentru a aplica o presiune ușoară asupra articulației gleznei și este de obicei recomandată pentru persoanele care suferă de inflamații, edeme sau alte probleme de circulație la nivelul gleznei. Această orteză este confecționată din material textil compresiv.

Înainte de a utiliza orteza de gleznă, este important să consultați un medic specialist sau un kinetoterapeut pentru a determina ce tip de orteză este potrivit pentru afecțiunea dumneavoastră. De asemenea, trebuie să urmăți instrucțiunile de utilizare și ingrijire a ortezei pentru a asigura o funcționare optimă și pentru a evita deteriorarea acesteia.

 

X