orteza de genunchi

Când se recomandă orteza de genunchi?

Când se recomandă orteza de genunchi?
Orteza de genunchi are rolul de a oferi stabilitate articulației genunchiului, de a imobiliza, descărca,

corecta și de a preveni apariția unor traumatisme. Însă orteza de genunchi (genunchiera) este un dispozitiv medical destinat nu numai pacienților cu anumite probleme, ci și persoanelor sănătoase, active, implicate în activități care presupun presiune pe genunchi, persoanelor care lucrează în grădinărit, cei care pun parchet, persoanelor care practică un sport, dar și persoanelor în vârstă ai caror genunchi incep sa se degenereze. Orteza de genunchi poate diminua durerile, oferă stabilitate genunchiului și poate favoriza vindecarea. Purtarea unei orteze de genunchi este indicată și după intervenții chirurgicale sau traumatisme ale genunchiului, și în cazul durerilor de genunchi provocate de osteoartroză sau suprasolicitare.

Când se recomandă purtarea de orteză de genunchi?

În funcție de afecțiune, medicul specialist poate recomanda purtarea de orteză de genunchi pacienților care suferă de gonartroză sau artrită, pacienților care suferă din cauza întinderii sau ruperii ligamentelor, dar și pacienților care se recuperează după o intervenție chirurgicală în zona genunchiului.

Orteza de genunchi poate fi de mai multe feluri: mobilă pentru susținere, fixă pentru imobilizare, din neopren elastic sau materiale hipoalergenice, genunchiere cu magneți, etc.

Orteza de genunchi funcțională se recomandă în caz de traumatisme mai vechi, pentru a stabiliza genunchiul, pentru a preveni accidentărilor viitoare dacă depuneți un efort mai intens. Orteza de genunchi post-operator se recomandă în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului și îi permite pacientului să realizeze flexia/extensia genunchiului la unghiurile indicate de medicul specialist, sau se folosește o orteză fixă atunci când flexia nu este permisă deloc.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este acela că purtarea unei orteză de genunchi trebuie asociată cu gimnastică, cu întărirea și echilibrarea zonelor musculare afectate, indiferent de afecțiune. Nici o orteză de genunchi nu poate ține locul exercițiilor care urmăresc să crească puterea și controlul muscular la nivelul genunchiului.

Aceste exerciții asigură o stabilitate mei bună a articulației și a zonei care o înconjoară, și ajută în prevenirea eventualelor accidentări.

X