cadru de mers rolator

Care să aleg: un cadru de mers obișnuit (fix) sau un cadru de mers rolator?

Dispozitivele de mers sunt destinate perosanelor cu dificultăți de deplasare, oferind un suport și siguranță în mers, reduc riscul de cădere și sunt indispensabile pentru patologii în care este interzisă încărcarea membrului pelvin. Când o persoana nu mai are suficientă forță fizică pentru a se deplasa, are nevoie de un dispozitiv de mers, care îl va ajuta în deplasare: un baston ortopedic, un cadru medical sau un cadru de mers rolator. Pe piață sunt comercializate mai multe tipuri de cadre medicale ortopedice, iar pentru a face alegerea potrivită sunt necesare câteva informații utile.

Când se recomandă un cadru de mers fix?

Acest tip de cadru este indicat persoanelor care se confruntă cu probleme de echilibru, pacienților aflați in perioada de recuperare în urma unei accidentări, intervenții chirurgicale ori a unei afecțiuni. Un cadru de mers fix preia din greutatea corpului utilizatorului și facilitează astfel deplasarea pe termen lung. Sunt potrivite pentru uz casnic sau spitalicesc, dar pot fi folosite și pe stradă. Sunt confecționate din materiale durabile, dar ușoare, cu mânere din materiale moale, și sunt ușor de utilizat. Sunt prevăzute cu puffere din cauciuc pentru a conferi aderență în timpul mersului, acestea pot fi înlocuite atunci când se uzează.

Când se recomandă un cadru de mers pliabil?

Un cadru ortopedic pliabil are caracteristicile celui de mai sus, diferența constă în faptul că se pot plia. Se recomandă atunci, când trebuie transportat în portbagajul mașinii, economisind spațiu, și în caz dacă nu este utilizat zi de zi, se pliază și se depozitează ocupând mai puțin spațiu.
Cadre de mers cu roți

Acest tip de cadru este prevăzut cu roți în partea frontală. Spre deosebire de cele fixe, oferă mai multă mobilitate în timpul mersului și sunt mai rapide. Dacă roțile sunt pivotante, întoarcerea sau schimbarea direcției se realizează fără ridicare de la sol, în schimb dacă roțile nu sunt pivotante, cadrul trebuie ridicat. Unele modele au și un scăunel pe care utilizatorul se poate odihni. Cadrele de mers cu roți sunt disponibile și în variantă pliabilă pentru a facilita transportul și depozitarea.

Cadru de mers rolator sau rolatoarele

Aceste cadre de mers pot avea patru sau trei roți și frână. Unele rolatoare sunt prevăzute cu un scăunel pentru odihna și cu coșulet pentru transportul bagajelor mai mici. Aceste cadre sunt mai rapide față de un cadru de mers fix, se manevrează ușor și sunt disponibile și în variantă pliabilă. Un cadru de mers rolator este ideală pentru persoanel care se confruntă cu o problemă locomotorie temporară sau permanentă, dar doresc să rămână activi.

X