Pentru cei, care îngrijesc perosane la pat, este important să aibă cunoștințe despre riscul imobilizării prelungite. Pentru evitarea aparițiilor escarelor, dar și pentru tratamentul lor se găsesc mai multe produse pe piața farmaceutică și a dispozitivelor medicale: perne antidecubit, saltea antidecubit, pansamente speciale, geluri, pudre, sprayuri, etc.
Există câteva criterii, de care puteți ține cont atunci când doriți să achiziționați o saltea antidecubit (saltea atiescară).
- Materialul din care este confecționată o saltea antidecubit: PVC sau PU (poliuretan). PVC-ul este foarte rezistent, dar provoacă mai ușor transpirație. PU-ul este mai plăcut la atingere, este, este mai elastic, dar fiind de calitate superioară, prețul este mai mare. Dacă nu vă permiteți din punct de vedere material o saltea PU, puteți acoperi salteaua PVC cu un cearșaf, care să nu fie prea gros, astfel salteaua antidecubit își pierde din eficacitate.
- Prezența unei supape CRP. După înlaturarea acestei supape se poate începe resuscitarea pacientului, deoarece pe o saltea antidecubit umflată nu se poate realiza compresia toracică.
- Presiune ajustabilă de către utilizator. Presiunea ideală este între- 40-100 Hgmm.
- Să fie permisă deconectarea/inchiderea activitatea unor tuburi/zone de pe saltea. În funcție de cum vă reocmandă medicul, terapeutul sau îngrijitorul dumneavoastră.
- Să aibă funcție de transport/de îngrijire. Această funcție menține o presiune fixă în tuburi, astfel transportul și îngrijirea la pat devin mai ușor de efectuate.
Indiferent de modelul de saltea, pe care îl alegeți, este important, ca ele să fie acoperite cu un cearșaf din bumbac, subțire, fără cute pentru a absorbi transpirația și a înlătura orice sursă de umiditate, care favorizează apariția escarelor.