În primul rând, trebuie să stiți ce sunt ortezele și cum funcționează. În general, ortezele ajută mult în susținerea funcției unei articulații sau a unui segment de corp (genunchi, gleznă, cot, etc.) după ce acesta a fost traumatizat în urma unor entorse, luxații, fisuri, paralizii sau după intrevenții chirurgicale pentru fracturi, rupturi de menisc, ligamente încrucișate sau leziuni de tendoane. În funcție de patologie, orteza pune în repaus segmentul afectat, îl susține, sau imobilizează în așa fel, încât pacientul să poată folosi membrul afectat, deoarece orteza poate limita mobilitatea zonei afectate pentru a facilita procesul de vindecare.
Ortezele pentru picioare, inclusiv talonetele, ajută și în cazul deviațiilor membrelor inferioare, cum ar fi : genunchiul în “x” sau în “o” (genu valgum, genu varum), piciorul ecvin, piciorul plat.
Cea mai complexă și cea mai solicitată articulație este articulația genunchiului. Orteza genunchi protejează această articulație în timpul sportului, în timpul unor activități fizice atunci, când s-a instalat deja un disconfort în zonă, ori pentru imobilizarea articulației la indicația medicului. Orteza de genunchi poate fi elastică sau rigidă, reglabilă, confecționată din bumbac, din neopren, cu deschidere pe rotulă, cu balamale pivotante ori de tip bandă patelară. În funcție de caracteristicile produsului, orteza genunchi poate ajuta în timpul recuperării după o traumă, poate susține și proteja, și poate grăbi vindecarea.
Cum alegem orteza potrivită din gama largă de orteze genunchi ieftine de pe piață? Pentru a face alegerea corectă, trebuie să țineți cont de câteva criterii:
-
- Orteză fixă sau mobilă. Orteza fixă este prevăzută cu atele metalice și cu benzi cu scai. Principalul său scop este de a diminua mișcările ce pot dăuna articulațiilor, și de a imobiliza genunchiul. Se utilizează în caz de entorse, luxații sau fracturi de rotulă. Orteza mobilă este prevazută cu bare laterale realizate din silicon, sau Aceste orteze au încorporat și cu un inel din silicon pentru rotulă și pot ghida foarte bine articulația. Avantajele ortezelor mobile sunt urmatoarele: reduc impactul asupra genunchiului, permit o mișcare naturală și sunt ușor de folosit.
-
- Orteza concepută pentru anumite afecțiuni medicale. În funcție de afecțiunea medicală de care suferiți, puteți opta pentru orteze particularizate, pentru rezultate cât mai bune. Pentru afecțiunile ușoare, sunt potrivite ortezele cu suport paletar și atele de silicon, sau în cazul durerilor mari de genunchi sunt cele mai indicate ortezele cu suport paletar și atele de metal. Ortezele cu articulații reglabile sunt ideale pentru cei care au suferit fracturi sau entorse și afecțiuni majore ale genunchiului.
-
- Materialul din care orteza este confecționată. Pe piață există variante din plastic,neopren, din țesut cauciucat cu elemente textile, din spumă sau din aluminiu. Cele mai confortabile sunt cele din sau materiale textile, însa foarte eficiente sunt cele din aluminiu sau polipropilenă.
-
- Dimensiunile ortezei – extrem de important.. Dimensiunea potrivită trebuie să asigure o stabilitate foarte bună a zonei afectate.