Incontinența urinară este scurgerea involuntară de urină. Înseamnă că o persoană urinează când nu vrea. Controlul asupra sfincterului urinar este fie pierdut, fie slăbit.
Incontinența urinară este o problemă comună care afectează multe persoane.
Incontinența urinară este mai frecventă la femei decât la bărbați. Se estimează că 30% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani suferă de aceasta, comparativ cu 1,5-5% dintre bărbați.
Ce este incontinența urinară?
Incontinența urinară este atunci când o persoană nu poate împiedica scurgerea urinei.
Se poate datora unor factori de stres, cum ar fi tusea, se poate întâmpla în timpul și după sarcină și este mai frecventă în afecțiuni precum obezitatea.
Șansele ca aceasta să se întâmple cresc cu vârsta.
Exercițiile pentru controlul vezicii urinare pot ajuta la prevenirea sau reducerea acesteia.
Tipurile de incontinență urinară includ:
- Incontinență de stres. Urina curge atunci când exerciți presiune asupra vezicii urinare tusind, strănutând, râzând, făcând exerciții fizice sau ridicând ceva greu.
- Incontinență de urgență. Aveți o nevoie bruscă și intensă de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină. Este posibil să aveți nevoie să urinați des, inclusiv pe tot parcursul nopții. Incontinența de urgență poate fi cauzată de o afecțiune minoră, cum ar fi o infecție, sau de o afecțiune mai gravă, cum ar fi o tulburare neurologică sau diabet.
- Incontinență de preaplin. Experimentați driblinguri frecvente sau constante de urină din cauza unei vezici urinare care nu se golește complet.
- Incontinența functionala. O deficiență fizică sau psihică te împiedică să ajungi la toaletă la timp. De exemplu, dacă aveți artrită severă, este posibil să nu vă puteți descheia pantalonii suficient de repede.
- Incontinență mixtă. Experimentați mai mult de un tip de incontinență urinară – cel mai adesea aceasta se referă la o combinație de incontinență de efort și incontinență de urgență.
Tratament
Tratamentul va depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de incontinență, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și starea sa mentală.
- Incontinență de stres
Exercițiile de podea pentru zona pelviană, cunoscute și sub denumirea de exerciții Kegel, ajută la întărirea sfincterului urinar și a mușchilor pelvini – mușchii care ajută la controlul urinării.
- Antrenamentul vezicii urinare
-
- Întârzierea evenimentului: Scopul este de a controla impulsul. Pacientul învață cum să întârzie urinarea ori de câte ori este nevoie să facă acest lucru.
- Evacuarea dublă: Aceasta implică urinarea, apoi așteaptă câteva minute, apoi urinează din nou.
- Orarul toaletei: Persoana programează toaleta la ore stabilite în timpul zilei, de exemplu, la fiecare 2 ore.
Antrenamentul vezicii urinare ajută pacientul să-și recapete treptat controlul asupra vezicii urinare.
Dispozitive medicale
Următoarele dispozitive medicale sunt concepute pentru femei.
Inserții uretrale: O femeie introduce dispozitivul înainte de activitate și îl scoate atunci când vrea să urineze.
Pesar: un inel rigid introdus în vagin și purtat toată ziua. Ajută la menținerea vezicii urinare în sus și la prevenirea scurgerilor.
Terapia cu radiofrecvență: țesutul din tractul urinar inferior este încălzit. Când se vindecă, este de obicei mai fermă, rezultând adesea un control urinar mai bun.
Botox (toxina botulinica de tip A): Injectat in muschiul vezicii urinare, acesta poate ajuta cei cu vezica urinara hiperactiva.
Agenți de volum: injectați în țesutul din jurul uretrei, aceștia ajută la menținerea uretrei închise.
Stimulator al nervului sacral: Acesta este implantat sub pielea feselor. Un fir îl conectează la un nerv care merge de la măduva spinării la vezică. Firul emite un impuls electric care stimulează nervul, ajutând controlul vezicii urinare.
Interventie chirurgicala
Chirurgia este o opțiune dacă alte terapii nu funcționează. Femeile care intenționează să aibă copii ar trebui să discute despre opțiunile chirurgicale cu un medic înainte de a lua o decizie.
- Benzi pentru incontinența: o bandă este introdusă sub gâtul vezicii urinare pentru a ajuta la susținerea uretrei și pentru a împiedica scurgerea urinei.
- Colposuspensie: Ridicarea gâtului vezicii urinare poate ajuta la ameliorarea incontinenței de efort.
- Sfincter artificial: Un sfincter artificial sau o valvă poate fi introdus pentru a controla fluxul de urină din vezică în uretră.
Alte optiuni
Cateter urinar: un tub care trece de la vezica urinara, prin uretra, din corp intr-o punga care colecteaza urina.
Tampoane absorbante: O gamă largă de tampoane absorbante este disponibilă pentru cumpărare de la farmacii și supermarketuri, precum și online.
Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață simplu și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare.
ATO Medical vă oferă dispozitive pentru incontinență urinară de înaltă calitate. Nu ezitați să ne vizitați pe situl atomedicalvest.ro sau în magazinele noastre din: Cluj Napoca, Zalău, Hunedoara, Satu Mare sau Oradea!