Ce este Acidul Hialuronic?

Ce este Acidul Hialuronic?

Acidul hialuronic, numit și hialuronan sau hialuronat este o substanță asemănătoare gelului care este prezent în mod natural în întregul organism uman. În articulații, acidul hialuronic natural are mai multe funcții, printre care:

  1. Lubrifiere. Acidul hialuronic se leagă bine de apă, producând o consistență vâscoasă, asemănătoare jeleului. Acest fluid vâscos asigură lubrifiere și acționează, de asemenea, ca un amortizor de șoc în articulație.
  2. Creșterea cartilajelor și a oaselor. Acidul hialuronic ajută la creșterea și dezvoltarea cartilajului și oaselor articulațiilor prin promovarea creșterii de noi celule și țesuturi.
  3. Reducerea inflamației. Acidul hialuronic joacă un rol important în reducerea inflamației articulare și a durerii cauzate de leziuni sau degenerarea țesuturilor.

În articulații și în restul corpului, acidul hialuronic acționează și ca un hidratant, menținând țesuturile hidratate. Corpul unei persoane care cântărește 70kg conține aproximativ 443,6 ml de acid hialuronic. Cele mai mari concentrații de acid hialuronic se găsesc în articulații și globii oculari, unde ajută la protejarea lentilelor oculare.

Producerea acidului hialuronic

Acidul hialuronic poate fi fabricat comercial utilizând fermentația bacteriană sau extras din anumite țesuturi animale, de obicei creasta de cocoș.

  • Fermentarea bacteriană: Fermentarea bacteriilor streptococi de grup C este cea mai comună metodă de producere a acidului hialuronic la scară comercială. În timpul fermentației, bacteriile sunt supuse unor tratamente specifice pentru a-și crește producția de acid hialuronic. Gelul este apoi extras din soluția de fermentație al acestor bacterii.
  • Piepteni de cocoși: țesutul animal cel mai frecvent utilizat pentru extragerea hialuronicului este din pieptenele (creasta cărnoasă pe vârful capului) unui mascul adult de curcan sau pui. Acidul hialuronic din aceste țesuturi necesită o purificare extinsă pentru a fi potrivit pentru uz uman. Extractul din țesutul de pieptene este supus diferitelor niveluri de tratamente, inclusiv filtrare, uscare și condiționare pentru a obține acid hialuronic.

Acidul hialuronic este extras mai frecvent din fermentația bacteriană decât piepteni de cocoș. Extractul bacterian produce un randament mai mare, o calitate mai bună și are un risc mai mic de contaminare.

Utilizări ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este folosit pentru diferite tipuri de tratamente, cum ar fi cele pentru articulații, piele și ochi.

Injecțiile cu acid hialuronic sunt folosite pentru tratamentele articulare. Aceste injecții pot fi intra-articulare (în interiorul capsulei articulare) sau periarticulare (în jurul capsulei articulare).

Câteva afecțiuni ale articulațiilor tratate cu acid hialuronic includ:

Osteoartrita. Injecțiile cu acid hialuronic pot reduce sau ameliora inflamația cauzată de uzura cartilajului și a osului în articulațiile osteoartritice. Gelul injectat ajută la restabilirea lubrifierii și, de asemenea, induce creșterea de noi cartilaje și țesut osos în aceste articulații. Osteoartrita articulațiilor genunchiului, umărului, gleznei, șoldului și degetului mare poate fi tratată cu injecții cu acid hialuronic.

Umar înghețat. Injecțiile cu acid hialuronic pot ajuta la ameliorarea rigidității la un umăr înghețat. Cercetările sugerează că scăderea rigidității se poate datora efectelor acidului hialuronic în scăderea inflamației și umflarea membranei sinoviale.

Artrita reumatoida. Un mic studiu recent a arătat că injecțiile cu acid hialuronic pot ajuta la controlul inflamației și sinovitei la nivelul articulațiilor piciorului și gleznei cauzate de artrita reumatoidă.

Luxatie de glezna. Injecția cu acid hialuronic într-o articulație de entorsă a gleznei poate ajuta la reducerea inflamației și la reducerea durerii.

Epicondilită. Degenerarea cronică a tendonului epicondil lateral care provoacă cotul tenisului poate fi tratată cu injecție de acid hialuronic în articulația cotului.

Acidul hialuronic este cel mai frecvent utilizat în tratamentul osteoartritei genunchiului. Unii medici pot recomanda, de asemenea, utilizarea suplimentelor orale de acid hialuronic cu sau fără injecții în timpul tratării osteoartritei. Cercetările sugerează că administrarea de suplimente orale de acid hialuronic poate ajuta la tratarea unor pacienți cu osteoartroză cu dureri ușoare de genunchi.

Pe lângă tratarea durerilor articulare, acidul hialuronic este utilizat pe scară largă în industria cosmetică pentru tratarea pielii uscate și/sau îmbătrânite. În plus, picăturile pentru ochi care conțin acid hialuronic sunt uneori folosite în operațiile oculare și pentru hidratarea ochilor uscați.

Utilizarea injecțiilor cu acid hialuronic nu este recomandată la copii, femeile însărcinate sau care alăptează sau pentru cei care au infecții în zona de tratament sau alergie la acidul hialuronic. De asemenea, tratamentul cu acid hialuronic nu este recomandabil persoanelor cu cancer sau cu antecedente de cancer.

X