Care sunt avantajele și riscurile intervenției chirurgicale?
Scopul chirurgului este de a evita apariția complicațiilor intra-operatorii și postoperatorii. Tehnica operatorie s-a modernizat foarte mult în ultimii ani, dovada concretă și numărul scăzut de reherniere. În funcție de activitatea pe care o aveți vă puteți întoarce în câteva săptămâni, chiar în câteva zile.
Printre riscuri enumerăm: dureri și după 3 luni, infecție, complicații vasculare, reherniere, lezarea organelor învecinate.
La ce se utilizează o plasă chirurgicală?
Herniile ventrale, care depășesc o anumită mărime, trebuie să fie tratate obligatoriu cu plasă chirurgicală. O plasă chirurgicală poate fi montată în diferite poziții pe zona herniată. Literatura de specialitate deja nu recomandă să fie montate pe musculatura peretelui abdominal. Cele mai frecvente tehnici de montare/fixare de plasă chirurgicală sunt cele sub musculatură (sublay) sau tehnica IPOM (intraperitoneal onlay mesh).
Până nu de mult herniile abdominale au fost tratate prin deschiderea abdomenului, dar cu răspândirea tehnicii non-invazive unele hernii pot fi rezolvate laparoscopic (tehnica mai sus numită IPOM), însă nu toat herniile pot fi tratate cu această tehnică.
Cum să mă pregătesc de intervenția chirurgicală?
Este important să îi aduceți la cunoștința medicului de specialitate dacă aveți alte probleme de sănătate și dacă luați tratament pentru alte patologii.
Respectați indicațiile medicului specialist, dacă vă recoamndă să renunțați o săptămână la tratament NSAID (aintiinflamator non-steroid),aspirină, ibuprofen, etc.
Nu mâncați în ziua intervenției.
Să vă faceți o listă cu lucrurile de care considerați că veți avea nevoie pe perioada internării.