centură abdominală pentru stomă

În ce măsură vă poate ajuta o centură abdominală pentru stomă?

Pentru a afla exact cât de utilă v-ar putea fi o centură abdominală pentru stomă, trebuie să clarificăm cu ce scop au fost aceste dispozitive medicale concepute.

Pentru a susține mai bine sacul pe piele, pentru o siguranță de fixare există centură abdominală pentru stomă alcătuită dintr-un material elastic subțire, care vine jur-împrejur de tali. Centura elastică este atașată de un cerc din plastic cu ajutorul căruia se fixează sacul de colostomie. Acest tip de centură abdominală pentru stomă este universală ca și mărime, ea se poate regla. Important de reținut, că nu are rolul de a susține peretele abdominal slăbit, ci de a asigura o fixare mai fermă a sacului de colostomie.

Un alt scop, pentru care se recomandă utilizarea de centură abdominală pentru stomă este post-operator, în cazul în care peretele abdominual este slăbit din cauza intervenției chirurgicale. Acest tip de centură are rolul și de a preveni o eventuală herniere abdominală. O centură abdominală pentru stomă seamănă foarte mult cu o ”burtieră” / corset abdominal clasic pentru eventrație, hernie abdominală, diferența fiind numai aceea gaură prin care iese sacul de colostomie. Închiderea centurii se realizează prin scai în partea anterioară. Aceste dispozitive medicale sunt pe mărimi, este important, să utilizați mărimea potrivită pentru o susținere sigură și eficientă.

Pentru a stabili perioada de utilizare a centurii vă recomandăm să vă consultați cu medicul specialist. De obicei se recomandă utilizarea ei la efort și 3-4 săptămâni imediat după intervenția chirurgicală. Deoarece este important, ca musculatura abdominală să fie tonifiată după operație vă recomandăm și exerciții specifice pentru tonifiere, supravegheate de un kinetoterapeut.

X