fotoliu rulant

Sfaturi utile în timpul utilizării unui fotoliu rulant!

    1. Apucarea obiectelor din fotoliu rulant:

 

Depăsirea liniei de şezut este permisă doar pentru braţe. Din motive de siguranţă, trebuie să aveți grijă deosebită ca partea superioară a corpului și capul să nu depășească suprafața de șezut. Blocaţi roţile din spate. Apropiaţi-vă căt mai mult posibil de obiectul pe care doriţi să-l apucaţi. Întindeţi-vă cu mâna în direcţia obiectului, astfel încât poziţia şezutului să nu se schimbe.

 

    1. Transferul din fotoliu rulant pe alte suprafețe

 

Înainte de transfer în sau din fotoliu rulant asiguraţi-vă că spaţiul între fotoliu rulant şi obiectul pe care sau de pe care doriţi să vă asezaţi, este minimă. Blocaţi roţile din spate, astfel încât împiedicaţi mişcarea scaunului. Poziţionaţi roţile pivotabile în direcţia scaunului unde sau de unde doriţi să vă

 

transferaţi. Pliaţi suportul pentru picioare. În scopul maximalizării spaţiului pentru transfer rabataţi suportul pentru picioare sau scoateţi-l.

    1. Urcarea unei rampe

 

Pentru menţinerea vitezei şi a direcţiei aplecaţi-vă în faţă şi puneţi în mişcare scaunului rulant aplicănd mişcări scurte şi puternice asupra inelelor de acţionare.

 

Dacă doriţi să vă odihniţi, utilizaţi ambele frâne de pe fotoliu rulant pentru a-l ţine nemişcat.

 

    1. Coborârea unei pante

Lasaţi-vă pe spate şi lăsaţi mâinile să alunece uşor pe roțile de acţionare. Cu ajutorul roților de acţionare puteţi influenţa viteza şi direcţia scaunului rulant. Frâna de mână nu poate fi folosită ca frână principală.

 

În timpul urcării unei rampe sau coborârea unei pante trebuie evitate schimbările bruşte ale direcţiei. În general, se evita circulaţia în pantă.

 

    1. Transportul

 

Vă recomandăm ca utilizatorii de scaune rulante să fie transportate numai în vehicule concepute în acest scop. Utilizatorul unui fotoliu rulant să fie transportat în scaunul normal al vehiculului. Scaunul rulant nu îndeplineşte condiţiile ca o personă să fie transportată în el cu un vehicul nici dacă scaunul este imobilizat şi persoana fixată cu centura de siguranţă!

X