Proteză de coapsă modulară

Când se ia mulajul pentru o proteză de coapsă modulară?

Pacienții, care suferă o amputație la nivelul coapsei își pot continua viață utilizând o proteză de coapsă modulară. Aceste proteze sunt de mai multe tipuri: proteză de coapsă modulară cu manson de silicon, proteză de coapsă modulară cu vacuum, sau simplă. Alegerea unei proteze potrivite se hotărește împreună cu pacientul, cu medicul specialist și cu tehnicianul ortoped (ortezist-protezist).

Sunt anumite patologii, la care se pretează un anumit tip de proteză, cum ar fi: la un pacient cu amputație de coapsă, cu diabet, se recomandă proteză de coapsă modulară cu manson de silicon. Manșonul de silicon oferă confort sporit pacienților, o aderența mai bună. El realizează legătură între cupa protetică și bont, astfel contactul direct cu pielea nu este cu un material dur, ci cu un material mai moale și riscul de apariție a unor răni scade semnificativ.

Post-operator este foarte importantă urmărirea evoluției plăgii și modelarea bontului. În formarea bontului este recomandată folosirea unor bandaje compresive. Utilizând o tehnică corectă de bandajare, bontul va lua o formă conică și protezarea devine posibilă. În cazul în care bontul nu este bandajat sau nu se utilizează un ciorap special pentru formarea bontului, acesta va avea formă de “pară”, astfel protezarea poate deveni imposibilă.

După ce se închide plagă, bontul are o formă conică și pacientul nu are dureri mari se poate începe procesul de protezare.

Recomandarea noastră este să percurgeti zilnic exerciții specifice acestei perioade. Recuperarea vă ajută nu numai în accelerarea reluării activităților fizice, dar și mental va oferă un echilibru.

X