patologiile

Care sunt patologiile în care se utilizează pungi pentru urostomie?

Printre dispozitivele pentru protezarea stomei sau urstomei sunt incadrate și produsele așa zise pungi pentru urostomie. Acestea în nomenclatura casei de asigurări se găsește sub denumirea
sistem stomic unitar (sac stomic de unică utilizare)pentru urostomie.

Urostoma etse o intervenție chirurgicală datorită căreia se poate elimina urina produsă în siguranță în cazul în care este extirpată, eliminată vezica urinară sau apare o obstrucție la un tract urinar mai importat. Aceasta eliminare se realizează prin crearea unei orificii pe peretele abdominal (urostoma) prin care este eliminată urina. Urina se acumulează în pungi pentru urostomie, care ulterior pot fi evacuate cu ajutorul unui furtun.

Aceste pungi pentru urostomie se lipesc pe abdomen, funcționalitatea lor seamănă mult cu cea de la sacii de colostomie/ileostomie. În mare majoritate a cazurilor urostoma se află pe partea dreaptă a peretelui abdominal. Atunci când aderați sacul de piele,e ste important sa fie pielea uscată,iar direcția de lipire este de jos în sus

În funcție de nevoile dumneavoastră puteți opta la pungi pentru urostomie cu două componente sau ca și sistem stomic unitar. Sacul de urostomie are o placă formată din hidrocoloid, care se aderă de piele și poate fi dată jos fără să irite pielea. Este de preferat să nu fie cute pe pielea, pe care se aderă sacul, astfel aderarea este mai sigură. Sacul este prevăzut cu un furtun prin care se realizează evacuarea sacului. Acest furtun la nevoie poate fi legat de un sac colector de urină.

Aceste produse pot fi decontate prin casa de asigurări de sănătate, pe baza unei recomandări medicale întocmită de un medic de specialitate, astfel utilizatorii pot beneficia lunar de un număr prestabilit de pungi pentru urostomie.

X