Ce este pesarul vaginal?

Ce este pesarul vaginal?

Un pesar vaginal este un dispozitiv moale, detașabil, care intră în vagin. Sprijină zonele care sunt afectate de prolapsul organelor pelvine (POP); când vezica urinară, rectul sau uterul coboară spre vagin. Poate fi folosit pentru a ameliora simptomele prolapsului moderat sau sever și sunt o opțiune bună dacă nu puteți sau preferați să nu vă operați.

Un pesar vă poate ajuta, de asemenea, dacă aveți incontinență de stres, care vă determină să pierdeți urină atunci când tușiți, încordați sau faceți exerciții fizice. Femeile care au incontinență urinară în timpul sarcinii le-ar putea ajuta purtarea unui pesar.

Tipuri de pesare

Pesarele vaginale vin în diferite forme și dimensiuni, în funcție de nevoile dvs. Cele mai multe sunt fabricate din silicon — un material inofensiv, moale și neabsorbant. Cel mai comun este pesarul în formă de inel.

Tipurile de pesare includ:

  1. Inel. Acest dispozitiv în formă de cerc este adesea primul tip de pesar pe care medicii îl recomandă. Îl puteți introduce și îndepărta cu ușurință fără ajutorul unui medic.
  2. Gehrung. Un pesar în formă de U care este folosit pentru prolapsul uterin mai avansat, este modelat pentru a se potrivi utilizatorului său.
  3. Gellhorn. Acest dispozitiv în formă de disc cu un buton mic în mijloc este folosit pentru prolaps mai sever.
  4. Cub. Acest pesar este utilizat pentru prolapsul în stadiu avansat. Este compactat și introdus în vagin, pentru a susține zonele afectate de prolaps.

Medicul dumneavoastră va efectua un examen vaginal pentru a vedea cât de sever este prolapsul dumneavoastră. Asta îl va ajuta să decidă dacă un pesar este o opțiune bună pentru dvs. Dacă da, el poate determina ce tip ar fi cel mai bun.

Medicul ginecolog va lua măsura și va introduce pesarul in cabinetul medical. Este important să obțineți mărimea potrivită. Dacă un pesar este prea mic, poate cădea. Dacă este prea mare, s-ar putea să simți prea multă presiune sau disconfort. Este posibil să fie nevoie să încercați câteva tipuri și dimensiuni diferite pentru a găsi pesarul care vi se potrivește cel mai bine.

Efectele secundare ale pesarelor vaginale

Pesarele vaginale pot provoca ocazional:

  • scurgeri vaginale cu miros neplăcut, care ar putea fi un semn al unei infecții bacteriene în vagin (vaginoză bacteriană)
  • unele iritații și răni în interiorul vaginului și, posibil, sângerare
  • incontinența de efort, în care urinați o cantitate mică atunci când tușiți, strănutați sau faceți exerciții fizice
  • o infecție a tractului urinar
  • interferență cu sexul (dar majoritatea femeilor pot avea sex fără probleme)

Cum să ai grijă de pesarul tău

Un ginecolog sau o asistentă specializată introduce de obicei un pesar.

Trebuie îndepărtat, curățat și înlocuit în mod regulat.

Asigurați-vă că urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră despre cum să vă îndepărtați și să vă curățați pesarul. Dacă aveți un tip pe care îl puteți elimina singur (cum ar fi inelul), îndepărtați-l și curățați-l în fiecare seara sau la câteva zile. Folosiți un săpun cu PH neutru și apă. Clătiți și uscați complet pesarul înainte de a-l reintroduce în vagin.

Dacă aveți un tip de pesar pe care trebuie să-l îndepărteze medicul dumneavoastră, cum ar fi Gellhorn, vă veți vizita medicul la nevoie pentru a-l scoate și curăța.

X