orteză genunchi fixă

Ce funcții îndeplinește o orteză genunchi fixă?

Știați, că articulația genunchiului este cea mai complexă și cea mai solicitată articulație a corpului uman? Din acest motiv este foarte important, ce tip de orteză genunchi fixă alegem. O orteză pentru genunchi poate fi folosită pentru imobilizarea articulației la indicația medicului sau pentru a proteja articulația genunchiului în timpul unei activități sportive, în timpul unor activități fizice, când s-a instalat deja un disconfort în zonă.

În general, putem afirma, că o orteză genunchi fixă sau mobilă permite corectarea unei afecțiuni, menținerea sau redarea nivelului funcțional al unui segment la nivelul membrului inferior în urma traumatismelor, afecțiunilor neurologice, în urma unei intervenții chirurgicale sau accidentelor sportive. O orteză genunchi îndeplinește mai multe funcții. Ortezele genuchi funcționale se recomandă după un traumatism mai vechi, pentru a stabiliza genunchiul și pentru a preveni accidentările viitoare. Se pot folosi și profilactic, dacă depuneți un efort mai intens. Aceste orteze pentru genunchi sunt prevăzute cu atele de silicon sau metal și un inel la nivelul rotulei. O altă categorie reprezintă orteza genunchi post operator, care permite flexia sau extensia genunchiului la unghiurile indicate de medicul specialist.

Tot post-operator se utilizează și orteza genunchi fixă, atunci când flexia nu este permisă deloc. Mai există categoria de orteze genunchi pe măsuri individuale, când patologia pacientului este mai complexă, și se recomandă confecționarea unei orteze genunchi mai compexă, realizată după un mulaj prealabil de către tehnicieni ortopezi. Aceste orteze genunchi pot îndeplini mai multe funcții: de corecție, de descărcare, de stabilizare, de imobilizare. Nu multă lume știe că aparatele gipsate pot fi înlocuite cu orteze fixe. Știm foarte bine, că aparatul gipsat este greu, incomod și călduros. Orteza fixă are rolul de a imobiliza o articulație (de a nu îi permite unei articulații mișcarea în nici un plan).

O orteză genunchi fixă are mai multe avantaje față de aparatul gipsat: este confecționată dintr-un material respirabil, evitând transpirația pielii sub orteză; evoluția plăgii în cazul intervențiilor chirurgicală poati fi urmărită mult mai ușor și permite aplicarea compreselor reci, pentru că oricând se poate da jos; iar greutatea sa este mult mai mică. E bine de știut, că purtarea unei orteze trebuie asociată cu gimnastică, cu întărirea zonelor musculare afectate, indiferent de patologii (instabilitate articulară, leziune ligamentară sau meniscală, post-traumatism).

X