Fabricat la comandă

Fabricat la comandă

Un produs fabricat la comandă reprezintă acel dispozitiv medical, care este confecționat după măsurători, mulaj, evaluare de către un tehnician ortezist-protezist.

Tehnicianul ortezist-protezist este specialistul tehnico-medical, care identifică, concepe, realizează, adaptează şi montează orice tip de proteză şi orteză destinată persoanelor cu afecţiuni ortopedice. În această categorie de produse intră: protezele modulare, orteze, încălțăminte ortopedică, talonete după mulaj.

Confecționarea unui produs la comandă este un proces complex și cuprinde mai multe faze: consultanță pentru alegerea dispozitivului medical potrivit, efectuarea măsurătorilor/mulajului, efectuare unei probe, predarea produsului și ulterior asistență post-protezare/ortezare.

Un produs fabricat la comandă poate îndeplini diferite funcții:

corecție: aceste produse au rolul de o corecta o poziție vicioasă, nefiziologică. De exemplu: corset Cheneau penru scolioză, talonete plantare, individualizate pentru corecția piciorului plat.

descărcare: aceste orteze fabricate la comandă au rolul de a descărca anumite zone unde presiunea este prea mare, cum ar fi în boala Charcot Marie Tooth- orteza de picior are rol de descărcare, sau orteza femuro-podalică poate descărca articulația șoldului la o necroză de cap femural sau la boala Legg Calve Perthes.

mobilizare: în urma unor traumatisme un produs fabricat la comandă poate înlocui un aparat gipsat, altfel urmărirea evoluției plăgii este mult mai ușoară.

înlocuirea unei funcții: în această categorie ocupă primul loc protezele modulare. Acestea înlocuiesc sau îmbunătățesc funcția membrului amputat/nedezvoltat.

Aceste dispozitive medicale sunt decontate integral sau parțial prin Casa de Asigurări de Sănătate.

X