corset

Corsete “active” in terapia scoliozei

De-a lungul istoriei foarte multe tipuri de corsete s-au inventat pentru corectia diformitatilor coloanei vertebrale: din ghips, piele, textil, metal, etc.  Pana in zilele de azi, cea mai statornica si eficienta varianta a fost insa corsetul Cheneau.

 

Istoria corsetului Cheneau a inceput cu activitatea lui Dr. E.G Abbott, la inceputul secolului XX (in 1907-Portland). Dr. Abbott folosea o vesta din ghips pentru a influenta derotatiile din scolioze. Munca lui Abbott l-a influentat pe Dr. Jacques Cheneau din Franta, care ulterior a dezvoltat conceptul corsetarii Cheneau . Dr. Jacques Cheneau a fost primul dezvoltator de corsete, care a recunoscut ca scolioza idiopatica in general implica si o lordoza toracala si trebuie tratata ca atare.

 

Corsetele lui Cheneau, sunt corsete active,dinamice; asta insemnand, ca pacientii purtand corestul, in continuu trebuie sa realizeze a auto-corectie activa. Corsetele au camere (feretsre) de expansiune si pilote, care orienteaza miscarile de respirate intr-o directie corectata.
Corsetarea Cheneau si terapia Schroth se focuseaza pe corectia tridimensionala a scoliozei: in plan frontal, in plan sagital si in plan transversal.
Aceste corsete se recomanda la curburi peste 20 de grade (unghi Cobb), sunt produse individualizate, adaptate la specificul curburii, facute din material plastic termoformabil cu posibilitatea de a alege diferite culori, modele.
Depistarea precoce a unei deviatii la nivelul coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, hiperlorodoza (“cocoasa”, “spate cocosat”) este esentiala pentru dezvoltarea armoniasa a copiilor, astfel va recomandam sa urmariti periodic si cu atentie deviatiile care pot aparea. Acestea nedepistate sau prea tarziu observate pot duce la : durere de spate,  probleme respiratorii, complicatii neurologice si neuro-chirurgicale, degenerarea discului intervertebral, scaderea increderii in sine.

 

Colegii nostri, tehnicieni ortopezi cu o experienta de peste 15 ani in domeniul ortezarii-protezarii confectioneaza pe langa alte dispozitive medicale individualizate, corsete Chenau; si urmaresc evolutia tratamentului prin controluri periodice!
X