membre inferioare

De câte tipuri pot fi dispozitivele de proteze membre inferioare?

Există foarte multe tipuri de proteze membre inferioare. Tipurile pot fi stabilite în funcție de nivelul de la care a fost amputația efectuată, de tipul de fixare, de patologia de care suferă persoana în cauză, din materialul/tehnica utilizată în confecționarea de proteze membre inferioare.
După nivelul de la care s-a făcut amputația:proteză parţială de picior, proteză pentru dezarticulaţia de gleznă, proteză de gambă, proteză pentru dezarticulaţia de genunchi, proteză de coapsă modulară cu manşon de, proteză de şold sau proteză parţială de bazin (hemipelvectomie).

Pentru fixarea de proteze membre inferioare sunt folosite diferite sisteme: cu ajutorul unei centuri, cu vacuum, prin piele cu șiret (tehnică tot mai rar folosită).

Majoritatea de proteze membre inferioare sunt decontate prin casa de asigurări de sănătate, astfel persoanele, care au nevoie de ele pot depune un dosar la CAS. Aceste proteze decontate pot fi înlocuite periodic (la 2, 3 sau 4 ani).

Protezele de gambă sau protezele de coapsă cu manșon de silicon pot fi achiziționate de către pacienți prin casa de asigurări de sănătate numai dacă amputația s-a efectuat ca urmare a complicaţiilor diabetului zaharat şi ca urmare a afecţiunilor neoplazice la 447 nivelul membrului inferior, la recomandarea medicului de specialitate ortopedie şi traumatologie, ortopedie pediatrică, chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Un alt aspect important în ceea ce privește condițiile de înlocuire a protezelor prin casa de asigurări de sănptate este că persoanele cu vârstă de până la 18 ani, se poate acorda o altă proteză înainte de termenul de înlocuire, la recomandarea medicului de specialitate, ca urmare a modificării datelor avute în vedere la ultima protezare

X