proteza picior

De la amputație până la purtarea de proteza picior- aspecte psiho-sociale

Reacțiile și adaptările psihologice la amputație prezintă diferențe mari între subiecți, dar sunt răspunsuri care apar la fiecare persoană care trece printr-un eveniment de acest tip. Reacții caracteristice sunt: depresie, anxietate, provocări în viața socială, scăderea calității vieții și sentimentul de doliu. Răspunsul este influențat de vârstă, gen, familie, ambiția pacienților, apariția durerilor fantome. Toate aceste aspecte trebuie luate în calcul pe parcursul reabilitării și a adaptării la noile condiții.

Cercul social

Imediat post-operator, când încă pacientul nu este obișnuit cu o proteza picior, el trebuie să se obișnuească cu senzația nouă, ceea de dependența de cei din jur, de vulnerabilitate.Reacția celor din jur poatea avea rol foarte important în adaptarea ulterioară a pacientului. Sprijinul celor din jur are rolul de a nu-l determina persoana amputată să se izoleze, să aibă sentiment de jenă, să intre în depresie

Imagine de sine, schemă corporală

Persoanele care s-au născut fără un braț/picior au nevoie de altă abordare, față de cei care și-au pierdut un membru. Persoanele care au trecut printr-o amputație, o proteza picior oferă o funcșionalitate mai bună și aspect fizic mai plăcut. Trebuie introdusă în schema corporală o nouă imagine: corpul cu proteza picior și coprul fără proteza picior. Relația cu proteză depinde ce rol subiectiv îi atribuie: sunt persoane cărora le este mult mai importantă partea estetică, să arate cât mai natural. Altora funcționalitatea protezei ocupă un loc mai important. La vârstă mică acceptarea protezelor este mai ușoară, în schimb la adolescenți este un proces mai complex, relațiile inter-personale sunt afectate în mai mare măsură și și imaginea propriei persoane, care la această vârstă ocupă un loc important. La adulți, vârstnici cu ajutorul celor din jur acceptarea este mai ușoară.

X