Durerile de coloană cervicală împreună cu cefalee, amorțeli în mâini și amețeli de cele mai multe ori sunt cauzate de pozițiile vicioase și sedentarismul, însă anatomia normală a coloanei vertebrale cervicale poate suferi modificări degenerative în timp. Pentru a evita apariția afecțiunilor coloanei cervicale, ATOmedical Vest vă poate oferi soluții utile: orteza cervicală (fixă) sau gulerul cervical moale.
Orteza cervicală este un dispozitiv medical creat pentru a limita mișcările zonei cervicale, pentru a reduce durerile și pentru a ameliora afecțiunea de fond. Poate fi confecționată din spumă poliuretanică, poliester, vascoza sau bumbac, având o formă anatomică. Orteza cervicală oferă susținere corectă coloanei cervicale, totodată este confortabil la purtare. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai importante indicatii pentru purtarea acestui tip de dispozitiv.
În ce afecțiuni este indicat purtarea unei orteze cervicale?
• Pozițiile vicioase. Menținerea capului în aceeași poziție și statul la birou ore în șir duce în timp la apariția durerilor coloanei cervicale. Persoanele care lucrează mult în fața calculatorului tind să sufere de dureri de coloană cervicală care le afectează activitatea zilnică. O soluție utilă ar fi purtarea gulerului cervical moale.
• Spondiloza cervicală. Persoanele în vârstă pot suferi de modificări degenerative ale coloanei cervicale care duc la dureri la acest nivel. Spondiloza cervicală mai poate fi asociată de cefalee, stare de amețeală, rigiditatea gâtului și apariția furnicăturilor în brațe. In plus, apariția osteofitelor poate deteriora anatomia normală a zonei cervicale. Și în aceste cazuri purtarea gulerului cervical moale va ajuta, menținând coloana cervicală într-o poziție corectă.
• Traumatismele cervicale în urma diverselor accitente. Daca traumatismul cervical a fost unul sever, specialiștii pot indica purtarea unei orteze cervicală rigidă pentru a limita mișcarea gâtului în perioada imediat urmatoare accidentului.
• Torticolis. Este afecțiunea gâtul înțepenit într-o poziție nefirească, cu flectarea laterală a acestuia, care apare în urma unei mișcări bruște sau menținerii capului și gâtului într-o poziție vicioasă în timpul somnului. În acest caz se recomandă purtarea gulerului cervical moale, care poate ameliora durerea și ajută la revenirea normală a mobilității zonei cervicale.
• Interventiile chirurgicale in zona cervicala. În acest caz medicul specialist va decide în funcție de afecțiuni, ce tip de orteză cervicală să utilizeze pacientul.