Din păcate în țara noastră foarte mulți pacienți rămân inactivi după o amputație de membru inferior. Aste e cauzată atât de o comunicare deficitară între medic și pacient, de lipsa unei echipe (team) medicale compus din (chirurg, psiholog, kinetoterapeut, tehnician ortoped), cât și educația precară a pacientului post-operator.
Ca și exemplu pozitiv îl putem lua pe pacientul companiei noastre de 43 de ani, care în urma unui accident rutier a suferit o amputație de gambă. Imediat după amputație a fost îndemnat de către chirurg să foloseasca bandaje compresive și ciorapi compresivi de bont pentru o bună fixare pentru proteza de gambă modulară cu manșon de silicon. Pacientul a optat pentru manșon de silicon pentru un confort mai mare. În România proteza de gambă modulară cu manșon este decontată de către CAS numai pentru pacienții care suferă de amputație din cauza complicațiilor al diabetului zaharat sau a afecțiunilor neoplazice.
Imediat după ce s-au suprimat firele și bontul a avut o formă conică, s-a efectuat mulajul pentru proteza de gambă modulară cu manșon. În perioada în care s-a confecționat proteza de gambă modulară cu manșon, pacientul a efectuat exerciții de recuperare cu un kinetoterapeut pentru a nu pierde mobilitatea articulară și pentru a avea forța necesară de a se deplasa.
Predarea s-a făcut la atelierul nostru, unde tehnicienii ortopezi l-au instruit pe pacient cum să utilizeze proteza de gambă modulară cu manșon de silicon.
Astfel după accidentare nu a trebuit să treacă o perioadă foarte lungă, pentru a reveni la stilul de viață de dinaintea traumei. Acest caz a fost un caz norocos, din păcate nu multă lume are acces la informații, la echipă medicală și nu în ultimul rând de bugetul necesar.
Considerăm că este foarte important să ajungă cât mai multe informații la pacienți pentru o integrare socială cât mai eficientă.