Majoritatea patologiilor la nivelul umărului necesită o imobilizare ori în orteză de umăr cot încheietura mâinii, ori într-un bandaj. Aceste tipuri de imobilizare se folosesc atât când e vorba de intervenție chirurgicală, cât și in cazul luxațiilor.
O mare greșeală frecventă în timp ce este utilizată o orteză de umăr cot încheietura mâinii, este că pacientul încearcă să mențină activ brațul în poziția imobilizată și trage umărul afectat în continuu sus. Asta poate duce la dureri de gât pe partea afectă și la contracturi musculare. Recomandăm pacienților să poziționeze brațul în orteză de umăr cot încheietura mâinii relaxat dar în același timp ferm fixat brațul aproape de corp.
Este cunoscut faptul că după imobilizare prelungită într-o orteză de umăr cot încheietura mâinii, musculatura are mult de suferit, de aceea recuperarea joacă un rol foarte important în reîntegrarea la activitățile de dinaintea traumatismului.
Momentul începerii recuperării îl stabiliți împreună cu medicul dumneavoastră, asta depinde mult de tipul de intervenție, de complexitatea traumatismului, de vârstă, etc.
Mișcarea activă a degetelor este recomandată încă din primul moment posttraumatic, postoperator.
Când vi se permite să dați jos orteza primele dintre exerciții este cel cu pendulare, în care întindeți musculatura scurtată. Înainte de efectuarea exercițiilor să vă consultați cu un kinetoterapeut. Exercițiile de stretching se pot efectua și din culcat, și de pe scaun și din picioare.
Pe lângă exercițiile de întindere se introduc exerciții pentru creșterea mobilității, pentru crșterea stabilității și creșterea tonusului muscular. Recuperarea este considerată finalizată când amplitudinea de mișcare, forța este apropiată cu cel de pe brațul sănătos.