Sondă

Sondă sau cateter?

Există o neclaritate des întâlnită în rândul pacienților cu probleme urinare: difernețierea între sondă și cateter. Putem numi și ”sondă” și ”cateter” același produs, dar diferența face scopul și tipul utilizării.

Astfel desoebim două categorii:

Cateter/sondă Foley: acest tip este recomandat mai mult pe termen lung (1-2 săptămâni), rareori și pentru manipulări de scurtă durată: spălare, eliminarea unor cheaguri, etc.

Cateter/sondă Nelaton: se utilizează pentru cateterizare intermitentă, o alternativă pentru sonda Foley, îi oferă pacientului un confort sporit, poate fi utilizat de 4-5 ori pe zi.

Când utilizați sondă Foley, cateter Nelaton, terbuie să ținenți cont de câțiva factori, care reprezintă un risc sporit pentru apariția unor infecții: durata utilizării, colonizarea bacteriană a sondei sau al sacului de urină, diabet, imunitate scăzută, insuficiență renală, etc.

Sonda Foley este recomandată în patologii de lungă durată, iar cateterul intermitent este o alternativă a sondei.

Există o categorizare universală pe culori. Fiecare culoare reprezintă o mărime (Indiferent dacă vorbim de sondă Foley sau cateter Nelaton).

Astfel:

  • Negru-10Ch
  • Alb- 12Ch
  • Verde- 14Ch
  • Portocalie- 16Ch
  • Rosu- 28Ch
  • Galben- 20Ch
  • Mov-22Ch

Vă recomandăm, ca de fiecare dată când utilizați sonda Foley sau intermitentă, să respectați principiile și protocoalele care vizează condițiile sigure, sterile. Să utilizați mănuși de fiecare dată, să NU folosiți alte mărimi, decât cele recomandate de medicul specialist (riscați să lezați peretele ureteral).

Indiferent de prognosticul stabilit, vă recomandăm și efectuarea unor exerciții specifice incontinenței urinare, cu recomandare unui kinetoterapeut!

X