saltea antidecubit

Sunt și alte tehnici de prevenție/tratament pentru escare decât o saltea antidecubit?

În articole anterioare am mai discutat despre definiția escarelor. Pe scurt: din cauza presiunii continue pe o zonă a corpului, sângele bogat în oxigen nu ajunge la țesuturile din adâncime, aici apar zone neoxigenate. În aceste zone se dezvoltă substanțe toxice, care ajuta la dezvoltarea agenților patogeni, care ulterior duc la necroza țesuturilor.

În acest articol vom vorbi despre posibile tratamente pentru escare, inclusiv de saltea antidecubit.

Înainte să vorbim despre despre tratamentul escarelor trebuie să subliniem importanța prevenției. De multe ori la un pacient, care ajunge imobilizat pe perioadă mai îndelungată, aparținătorii nu știu, cât de ușor și repede pot apărea escarele. De aceea informarea și educarea lor în prevenirea escarelor este crucială.

Majoritatea tehnicilor de profilaxie se regăsesc și în protocolul de tratament (mobilizări, slatea antidecubit, etc. ).

Escarele pot fi prevenite sau tratate cu diferite unguente preparate în farmacii, sau chiar gata făcute. Recomandăm să discutați cu medicul de specialitate pentru a alege unguentul potrivit.

Prevenția/tratamentul decubitusuli (escarei) devine eficient, dacă pacientul este mobilizat de mai multe ori pe zi, chiar dacă are saltea antidecubit. Ideal ar fi, dacă la 1-2 ore s-ar mobiliza pacienții.

Tratamentul escarelor depinde și de zona în care apar escarele. Dacă apare la nivelul călcâielor, și pacientul nu dispune de saltea antidecubit, se pot utiliza perne speciale pentru escare la nivelul călcâielor.

Rănile trebuie curățate, pansate în condiții sterile cel puțin zilnic.

Kinetoterapia joacă un rol foarte important, prin stimularea mușchilor și creșterea circulației sanguine.

Trebuie supravegheata tipul de piele: dacă este roșie, sensibilă, crăpată, etc.

O saltea antidecubit poate fi utilizată din prima zi de imobilizare.

 

 

X