Terapia compresivă

Terapia compresivă pentru bont

Indiferent de nivelul de la care se realizează o amputație, pentru cei care urmează să utilizeze proteze picior este foarte importantă formarea bontului.

Imediat după amputație se așteaptă la apariția unor edeme la nivelul bontului. Acestea fac parte din procesul natural post-chirurgical și pot dura câteva săptămâni. Trebuie măsurată circumferința bontului la același nivel, pentru a urmări evoluția edemului. Până la suprimarea firelor compresia nu trebuie să fie foarte mare. Până nu scade edemul și nu se vindecă rana, mulajul pentru proteze picior încă nu se poate realiza.

Se recomandă hidratarea zonei cu incizie pentru evitarea cicatrizării. Este recomandată utilizarea unor creme pe bază de produse naturale. Îngrijirea intensă a pielii pe bont este foarte importantă, deoarece îi asigură pielii o fermitate, elasticitate – aspecte importante pentru acomodarea cu proteza.

După ce este pansată rana se poate începe terapia compresivă prin fașă elastică, ciorapi compresivi pentru bont. Scopul terapiei compresive este pregătirea bontului pentru a purta proteze picior. Datorită ciorapilor compresivi scade edemul, se ameliorează durerea. Trebuie periodic verificat, dacă ciorapii/fașa nu sunt prea strâmți și nu provoacă probleme circulatorii.

Circumferința bontului după o perioadă se stabilizează, nu mai scade mărimea lui. Începând cu acest moment se pot începe demersurile pentru proteze picior. Când se începe purtarea de proteze picior, în perioda de acomodare se mai poate purta ciorapii compresivi sau fașa. Dar când se poartă proteza pe termen lung, nu mai este necesară terapia compresivă.

X