Membrul superior include articulația umărului, cotului, a încheieturii mâinii și articulațiile mici de la nivelul carpienelor, falangelor.
Orteze pentru mâini pot fi recomandate atât de către medicii ortopezi cât și de neurochirurgi, balneologi, reumatologi, kinetoterapeuți. Cele mai frecvente patoloii în care se utilizează orteze pentru mâini sunt fracturile, sindromul de tunel carpian și patologii neurologice (spasticitate la nivelul încheieturii).
Aceste dispozitive imobilizează încheietura mâinii, putând fi o alternativă astfel pentru tratamentul conservator a fracturilor. Aceste orteze pentru mâini reprezintă o alternativă mai ușoară, practică și igienică față de aparatele ghipsate.
Aceste orteze au atele interschimbabile, astfel pot fi utilizate atât pe mâna dreaptă cât și pe mâna stângă și închiderea se face prin sistem velcro.
Mai există orteze pentru mâini, care sunt recomandate în cazul fracturilor de falange. Aceastea așa sunt confecționate, încât imobilizează oricare deget (2,3,4,5) în afară de police.
O altă orteză pentru mâini des utilizată este cea tip atelă, confecționată pentru spasticitate (flexum), model în care mâna este poziționată corect, cu degetele întinse, cu încheietura mâinii în poziție fiziologică, evitând astfel poziția de flexum caracteristică pacienților post AVC. Modelul acesta se numește Chrisofix și este fabricat dintr-un material special maleabil, din spumă de polietilenă, bumbac și aluminiu ondulat și perforat.