Talonete plantare

Talonete plantare din categoria de orteze corectoare de statică a piciorului

Biomecanica piciorului este una complexă, iar problemele de biomecanică a piciorului (picior plat, pes cavus, hallux valgus, hallux limitus, pronatie, supinatie, rigiditate talo-calcaneana, rigiditate metatarsofalangiana) trebuie tratate corespunzător, pentru că pot conduce, în timp, la afecțiuni la nivelul genunchilor, șoldurilor, coloanei vertebrale și pot determina dureri cronice. O serie de afecțiuni ale piciorului sunt ereditare, însă forma și biomecanica picioarelor pot suferi modificări de-a lungul vieții, în funcție de schimbările fiziologice, creșterea sau scăderea în greutate, traume, înaintarea în vârstă, dar și stilul de viață.

Aceste afecțiuni putem preveni astfel: să purtăm încălțăminte ajustate formei anatomice a picioarelor, cu o talpă de duritate medie și cu călcâiul întărit, astfel încat să fie confortabile și să atenueze șocurile exercitate la nivelul piciorului în timpul mersului sau practicării exercițiilor fizice. Unele afecțiuni putem preveni cu purtatea unor talonete plantare.

Ce sunt mai exact aceste talonete plantare?

Sunt cunoscute și sub denumirea de susținători plantari sau branțuri. Toate fac parte din categoria de orteze corectoare de statică a piciorului. Aceste tălpici speciale sunt confecționate din cauciuc, plută, piele, plastic sau materiale sintetice care se introduc în interiorul încălțămintelor. Aceste talonete plantare ortopedice oferă susținere corectă pe bolta longitudinală, și pe bolta transversală, amortizează șocurile în timpul mersului. Prăbușirea acestor bolte pot duce la afecțiunile: picior plat (platfus) și la formarea montului (hallux valgus).

Purtarea de talonete plantare în timpul antrenamentelor aduce beneficii semnificative și pentru sportivi: îmbunătățește viteza, diminuează durerile de la nivelul tălpilor, gleznelor sau gambelor în timpul mersului sau alergări. Purtarea talonetelor plantare crește rezistența la efort, reduce oboseala de la nivelul picioarelor (senzația de „picioare grele”) și scade apariția patologgilor care pota părea la nivelul gleznelor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Afecțiunile ortopedice ale copiiilor se corectează mai repede, însă șansele de corectare scad pe masură ce înaintăm în vârstă.
În urma procedurii de amprentări plantare computerizate, adică prin scanarea tălpilor, se analizează punctele de presiune ale tălpilor și toate diformitățile, individual, pentru fiecare pacient, în urma căreia tehnicianul ortoped vă poate oferi talonete personalizate adaptate în funcție de forma anatomică a picioarelor și în funcție de afecțiunile existente.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul nostru www.atomedicalvest.ro sau întrebați specialiștii noștri din magazine. Contactați-ne cu încredere, avem relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate!

X